0713-6263962 شیراز، قصر دشت، بین کوچه ۵۳ و ۵۵
En Ar
پتروبرق جنوب ایرانیان مانا

بیوشیمی

خدمات آزمایشگاهی بیوشیمی آزمایشگاه دکتر فرهمند

هورمون‌ها پیام رسان‌های شیمیایی هستند که مستقیما در خون ترشح می‌شوند و جریان خون، آن‌ها را برای انجام وظایف خود به اندام‌ها و بافت‌های بدن می‌رساند. در صفحه هورمون شناسی آزمایشگاه تخصصی و فوق‌تخصصی دکتر فرهمند، برخی از آزمایش‌های هورمونی مهم، همراه با توضیحات مربوطه شرح داده شده است.

آزمایش قند خون ناشتا (FBS)

آزمایش قند خون ناشتا یکی از بهترین‌ راه ها برای پی بردن به وضعیت اولیه قند خون، بویژه برای افراد مشکوک به دیابت است.

آزمایش کراتینین

از این تست جهت تشخیص اختلالت کلیوی استفاده می‌شود. کراتین فسفات که در انقباض عضله اسکلت بدن دخالت دارد تجزیه شده و به کراتینین تبدیل می‌شود. این ماده همانند اوره فقط از طریق کلیه دفع می گردد و نوسان بسیار اندکی دارد . افزایش کراتینین در خون معمولا نشانگر کاهش تصفیه گلومرولی و اختلال در عملکرد کلیه هاست.

آزمایش اوره خون

این آزمایش برای مواردی مانند، سنجش کلی عملکرد کلیه و سرعت تصفیه گلومرولی (GFR)، تشخیص افتراقی اورمی قبل کلیوی، کلیوی و بعد از کلیوی از یکدیگر به همراه آزمایش کراتینین انجام می‌شود.در این آزمایش میزان نیتروژن اوره خون اندازه گیری می‌شود

آزمایش فسفر ، فسفات

فسفر در بدن انسان به شکل فسفات وجود دارد. سطح فسفات نیز توسط سوخت و ساز کلسیم، هورمون پاراتیروئید، دفع کلیوی و تا حدی هم جذب روده‌ای تعیین می‌شود. البته همواره باید در نظر داشت که یک رابطه معکوس بین فسفر سرم و کلسیم وجود دارند به قسمی که افزایش یکی سبب کاهش دیگری شده و بالعکس. هورمون پاراتیروئید جذب کلیوی فسفات را کاهش داده و در مقابل ویتامین D تا اندازه کمی باعث جذب روده‌ای فسفات می گردد.

آزمایش کلسیم Ca

کلسیم سرم برای انجام تعداد زیادی از مسیرهای متابولیسم آنزیمی بسیار ضروری است. علاوه بر آن برای انقباض‌های عضلانی، فعالیت طبیعی قلب، انعقاد خون و انتقال جریان عصبی اهمیتی حیاتی دارد.

آزمایش منیزیم

بیشتر منیزیم داخل بدن انسان در مایع داخل سلولی و مقداری از آن در داخل استخوان قرار دارد و به عنوان کوفاکتور فعالیت بسیاری از آنزیم ها را تنظیم می‌کند. منیزیم متابولیسم و سنتز کربوهیدرات، پروتئین و اسید نوکلئیک ها را تنظیم می‌نماید. عملکرد بسیاری از اندام‌ها مانند بافت عصبی عضلانی نیز وابسته به منیزیم است. کنترل سطح منیزیم در اشخاص بیمار قلبی حائز اهمیت فراوان است زیرا سطح پایین آن ممکن است تحریک پذیری قلب را افزایش داده و آریتمی‌های قلبی را وخیم‌تر کند.

آزمایش آپولیپوپروتئین

آپوپروتئین ها بخش پروتئینی لیپوپروتئین ها (نظیر HDL و LDL) می‌باشند. آپولیپوپروتئین‌ها در انتقال لیپید نقش مهمی دارند، تسریع کننده و فعال کننده اتصال لیپوپروتئین‌ها به گیرنده‌هایشان در سلول‌های بافت‌های بدن هستند تا بدین گونه امکان انتقال لیپوپروتئین‌ها به داخل سلول‌های بدن فراهم شود.

آزمایش آسپارتات آمینوترانسفراز AST

این آنزیم در غلظت‌های بالا در بافت‌های دارای متابولیسم بالا همانند سلول‌های ماهیچه اسکلتی، عضله قلب، سلول‌های کبد و در مقادیر کمتری در RBC ها، کلیه‌ها و لوزالمعده وجود دارد. وقتی بیماری یا جراحت بر این سلول‌های بدن اثر بگذارد، این سلول‌ها تخریب می‌شوند، AST آزاد می‌شود، به واسطه خون برداشته می‌شود و سطح سرمی آن افزایش می‌یابد. مقدار افزایش AST با تعداد سلول‌های آسیب دیده رابطه‌ی مستقیمی دارد.

آزمایش آلانین آمینوترانسفراز ALT

ALT بیشتر در کبد بدن یافت می‌شود و مقادیر کمتری از آن در قلب، عضله اسکلتی و کلیه‌ها وجود دارد. بیماری که پارانشیم کبد را تحت تاثیر خود قرار دهد و یا جراحت باعث رها شدن این آنزیم هپاتوسلولار به داخل جریان خون و همچنین باعث افرایش میزان ALT سرم می‌شود. بیشتر افزایش سطوح ALT به دلیل اختلال عملکرد کبد حاصل می‌گردد.

آزمایش آلانین آمینوترانسفراز ALT

ALT بیشتر در کبد یافت می‌شود و مقادیر کمتری از آن در قلب، عضله اسکلتی و کلیه‌ها وجود دارد. بیماری که پارانشیم کبد را تحت تاثیر خود قرار دهد و یا جراحت باعث رها شدن این آنزیم هپاتوسلولار به داخل جریان خون بدن و باعث افرایش میزان ALT سرم می‌شود. بیشتر افزایش سطوح ALT به دلیل اختلال عملکرد کبد حاصل می‌گردد.

آزمایش بیلی روبین

این تست برای بررسی عملکرد کبد استفاده می شود. جزئی از بررسی افراد بالغ مبتلا به آنمی‌های همولیتیک و نوزادان مبتلا به یرقان است. یرقان به علت تغییر رنگ بافت‌های بدن انسان در اثر سطوح خونی بالا و غیر طبیعی بیلی روبین می‌باشد.

آزمایش آمیلاز خون

تست آملاز سرم به سادگی انجام می‌شود و حساس‌ترین تست برای پانکراتیت می‌باشد. به طور طبیعی آمیلاز از سلول‌های آسینارپانکراسی به مجرای پانکراس و بعد از آن به دئودنوم می‌ریزد. آمیلاز در روده باریک بدن به کاتابولیسم کربوهیدرات‌ها به اجزاء قندی ساده آن ها کمک می‌کند. این آزمایش برای تشخیص و کنترل دوره‌ی بالینی پانکراتیت استفاده می‌شود.

آزمایش سطح آهن (Fe)

آهن عنصری شیمیایی است که جهت تولید گلبول‌های قرمز در خون ضروری است. این ماده بخش مهمی ‌از هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز بدن انسان را تشکیل می‌دهد.پزشک معمولا برای اینکه تشخیص دهد کم‌خونی ناشی از نقص کمبود آهن است یا بیماری‌های مزمن، این آزمایش را با آزمایش‌هایی دیگر مانند Ferritin و TIBC درخواست می‌نماید.

آزمایش کراتین فسفوکیناز (CPK)

کراتین فسفو کیناز (CPK) آنزیمی داخل سلولی در بدن انسان می‌باشد که غلظت آن در عضله اسکلتی، میوکارد و مغز بالا است و آسیب به هر یک از این بافت‌ها باعث افزایش سطح سرمی CPK می‌شود. این آنزیم سه ایزوفرم دارد که هر یک منشا بافتی CPK سرم را مشخص می‌کند: (MM عضله اسکلتی)، (MB میوکارد) و (BB مغز). بیش از 95 درصد CPK توتال سرم را در افراد سالم تقریبا CPK-MM تشکیل می‌دهد.

آزمایش هموگلوبين گليکوزيله (HbA1C)

در افراد بالغ حدود ۹۸ درصد هموگلوبین موجود در RBC ها Hgb A است. حدود ۷ درصد Hgb A شامل یک نوع هموگلوبین (HbA1) است که با گلوکز (با پیوندی قوی) ترکیب می‌شود، به این روند گلیکوزیلاسیون می‌گویند.

آزمایش هموسیستئین (HCY)

هموسیستئین عامل تشخیص و پیش‌بینی مهم بیماری‌های عروقی کرونر، مغزی و محیطی است. تست هموسیستئین در صورت وجود استعداد فامیلی قوی یا شروع زودهنگام بیماری عروقی، باید انجام بگیرد. تا مشخص گردد که افزایش هموسیستئین به صورت ژنتیکی یا اکتسابی می‌باشد. از آن جایی که سطوح هموسیستئین با کمبود B12 یا فولات مرتبط می‌باشد، این تست برای تشخیص و بهبودی سوء‌تغذیه نیز مفید است.

آزمایش کلسترول

کلسترول اصلی‌ترین لیپید مرتبط با بیماری عروقی آترواسکلروتیک می‌باشد. برای تولید هورمون‌های جنسی، استروئیدها، غشاهای سلولی و اسیدهای صفراوی هم مورد نیاز است. هدف از تست کلسترول، شناسایی آن دسته از بیمارانی است که در معرض خطر بیماری قلبی آترواسکلروتیک هستند، می‌باشد.

آزمایش لیپاز

پانکراتیت حاد شایع‌ترین عامل افزایش سطح لیپاز است. لیپاز آنزیمی است که برای تجزیه تری گلیسریدها به اسید چرب توسط لوزالمعده بدن به دوازدهه ترشح می‌شود. مثل آمیلاز، لیپاز هم پس از آسیب یا بیماری سلول‌های آسینار لوزالمعده در جریان خون بدن ظاهر می‌شوند. سطح لیپاز سرم در تشخیص دیرهنگام پانکراتیت حاد بسیار مفیدتر است. سطوح لیپاز در بیماری‌های مزمن‌تر لوزالمعده مفیدتر هستند.

آزمایش تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)

در تست GT توانایی بیمار برای تحمل مقدار استاندارد گلوکز خوراکی (75g) ارزیابی می‌گردد، در این تست قبل از مصرف گلوکز و بعد از مصرف گلوکز در زمان های 30 دقیقه، 1 ساعت، 2 ساعت، 3 ساعت و گاهی 4 ساعت گلوکز نمونه‌های ادرار و خون اندازه‌گیری می‌شود.

سنجش کمپلمان (کمپلمان C4)

سطح پایین C4 ممکن است به دلیل نقایص اکتسابی قبلی، نقایص ارثی یا به علت مصرف کمپلمان باشد.کاهش اکتسابی C4 در آنژیو ادم ارثی و اکتسابی، بیماری‌های کبدی و کاهش سنتز و افزایش مصرف در گلومرولونفریت حاد، لوپوس اریتروماتوز، افزایش فعالیت کمپلمان مربوط به بیماری‌های کمپلکس ایمنی ، آرتریت روماتوئید، آنمی همولیتیک اتوایمیون، کرایوگلوبولینمی‌ها، آندوکاردیت تحت حاد باکتریایی مشاهده می‌شود.

آزمایش آلدولاز

آلدولاز آنزیمی می‌باشد که در گلیکولیز گلوکز استفاده می‌شود. مثل AST و CPK ، آلدولاز نیز در بیشتر بافت‌های بدن حضور دارد. این آنزیم مفید ترن آزمایش برای شناسایی آسیب یا تخریب عضلانی یا هپاتوسلولار است. با این تست می‌توان ضعف ناشی از بیماری‌های نورولوژیک را از ضعف عضلانی جدا نمود. همچنین در بیماران مبتلا به اختلالات عضلانی اولیه مقادیر بالای آلدولاز مشاهده خواهد شد.

سنجش کمپلمان (کمپلمان C3)

C3 در موارد اکتسابی نظیر سرطان ها، دیابت، بارداری، سارکوئیدوز، آمیلوئیدوز، تیروئیدیت، واکنش فاز حاد، هپاتیت ویروسی، بیماریهای التهابی شکم، حصبه، پنومونی استرپتوکوکی افزایش می‌یابد و در مواردی نظیر تغییرات التهابی، آرتریت روماتوئید، بیماری عفونی، اندوکاردیت باکتریال تحت حاد، مراحل اولیه تولید کمپلکس ایمنی مانند SLE ، ویرمی و پارازیتمی کاهش می‌یابد.

آزمایش کراتینین فسفوکیناز (CPK-MB)

سطح ایزو آنزیم CPK-MB جهت تعیین وسعت و نیز زمان شروع انفارکتوس میوکارد مفید است. به دلیل تجویز مکرر ترومبولیتیک تراپی در انفارکتوس میوکارد – ایزو آنزیم CPK-MB اغلب جهت تعیین مفید بودن یا نبودن این نوع درمان به کار می‌رود. اگر سطح این ایزو آنزیم همچنان بالا باشد نشانگر اینست که اخیرا یک انفارکتوس وسیع و قابل توجه ایجاد شده است بطوریکه اثرات مفید ترومبولیتیک تراپی ظاهر نشده است. بهر حال کراتین فسفوکیناز عمده آنزیم قلبی در مبتلایان به بیماری قلبی است.

آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)

ACE درون سلول‌های اپیتلیالی ریه موجود می‌باشد و وظیفه آن تبدیل آنژیوتانسین I به آنژیوتانسین II می باشد. آنژیوتانسین II محرک مهم و قوی آلدسترون است. ACE در مکانیزم رنین آلدسترون مهم است و بنابراین در کنترل فشار خون حائز اهمیت است. ACE برای کنترل و تشخیص دوره‌ی بالینی سارکوئیدوز (یک بیماری گرانولوماتوز که بر بیشتر اندام مخصوصا ریه‌ها اثر می‌گذارد) استفاده می‌گردد.

آزمایش لاكتات دهيدروژناز (LDH)

LDH یک آنزیم داخل سلولی می‌باشد که در سلول های بسیاری از بافت‌های بدن به خصوص در کلیه‌ها، عضلات اسکلتی، قلب، کبد، RBC ها، مغز و ریه ها وجود دارد. LDH در سرتاسر انسان بدن وجود دارد، در نتیجه سطوح LDH توتال نمی تواند شاخص اختصاصی برای یک بیماری خاص یا نشان دهنده‌ی آسیب وارده بر عضو خاصی باشد.

تری گلیسرید (TG)

انداره گیری تری گلیسریدها برای بررسی خطر ابتلا به بیماری کرونری قلب انجام می‌گردد. در واقع این تست بخشی از ‌تست‌های چربی خون می‌باشد که شامل اندازه‌گیری کلسترول و لیپوپروتئین‌ها نیز می‌شود. در افراد مشکوک به اختلالات متابولیسم چربی نیز این تست انجام می‌گیرد.

آزمایش اسید فسفاتاز

بیشترین مقدار این آنزیم، یعنی ایزوآنزیم PAP در غده پروستات وجود دارد. معمولا اما نه همیشه، سطوح بالای این آنزیم در آن دسته بیمارانی دیده می‌شود که سرطان پروستات آن‌ها به خارج از کپسول و سایر قسمت‌های بدن به ویژه استخوان متاستاز نموده است. درجه افزایش سطح این آنزیم نشان‌دهنده وسعت بیماری می‌باشد. کاربرد اصلی اسید فسفاتاز توتال و مخصوصا ایزوآنزیم PAP یافتن مورد‌های تجاوز جنسی است. از این آنزیم قبلا در تشخیص سرطان پروستات استفاده می‌شد اما آنتی‌ژن اختصاصی پروستات (PSA) جایگزین آن شده است.

تست اسید لاکتیک

اندازه‌گیری اسید لاکتیک برای اثبات و اندازه‌گیری درجه‌ی انسداد وریدی موضعی یا هیپوکسمی بافتی همراه با شوک است، برای اندازه‌گیری درجه موفقیت درمان این بیماری‌ها هم مفید می‌باشد.

آزمایش ظرفیت کل اتصال به آهن (TIBC)

غلظت آهن سرم بیانگر Fe3+ متصل به ترانسفرین است و شامل آهن سرم به شکل هموگلوبین آزاد نمی‌شود. به طور طبیعی تنها حدود یک سوم محلول‌­های اتصال آهن توسط Fe3+ اشغال می‌شوند.آهن سرم در کم‌خونی‌های سیدروبلاستیک، هپاتیت، نکروز حاد کبد، هموسیدروز، کم‌خونی‌های همولیتیک (بخصوص تالاسمی)، هموکروماتوز و درمان نامناسب با آهن افزایش پیدا خواهد کرد.

آزمایش آمونیاک

آمونیاک محصول فرعی کاتابولیسم پروتئین می‌باشد. بیشتر مقدار آمونیاک از عملکرد باکتری‌ها بر روی پروتئین‌های حاضر در روده بدن انسان ساخته می‌شوند. از آمونیاک جهت تایید تشخیص بیماری‌های شدید کبد و بهبودی آن ها استفاده می‌شود. همچنین سطح آمونیاک در تشخیص و پیگیری عارضه انسفالوپاتی هپاتیک هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تست کلراید خون (Cl)

کلراید مهم‌ترین آنیون خارج سلولی و مهم‌ترین عمل آن حفظ وضعیت الکتریکی خنثی می‌باشد و بیشتر به صورت نمک سدیم وجود دارد. به دلیل حفظ وضعیت الکتریکی خنثی با کاهش سدیم مقدار آن کاهش می‌یابد و با افزایش آن متقابلا افزایش پیدا می‌کند.

آزمایش سیکلوسپورین خون (CSA)، نئورال، ساندیمون

سیکلوسپورین دارویی می‌باشد که برای کاهش و تضعیف سیستم ایمنی بدن تجویز می‌شود. سیکلوسپورین برای جلوگیری از رد پیوند عضو، مثل قلب، کلیه و یا پیوند کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیستم ایمنی بدن با عفونت‌های موجود در مبارزه می‌کند، اما سیستم ایمنی همچنین می‌تواند به مبارزه با یک عضو پیوندی جدید مثل کبد و کلیه‌ها بپردازد و باعث رد پیوند عضو شود، زیرا بدن عضو جدید را به عنوان یک مهاجم شناسایی کرده و سعی در نابودی آن می‌نماید، به همین دلیل جهت جلوگیری از چنین مشکلاتی داروهای تضعیف سیستم ایمنی بدن توسط پزشک تجویز می‌شود.

تست ترانسفرین (TF)

ترانسفرین مهم‌ترین پروتئین حمل کننده آهن پلاسما است و ترکیب ۳ آزمایش آهن، TIBC و ترانسفرین برای تشخیص افتراقی آنمی، ارزیابی کم‌خونی کمبود آهن، آنمی سیدروبلاستیک، هموکروماتوز و ارزیابی تالاسمی بسیار مفید خواهد بود.

آزمایش سیستاتین C

سيستاتين C يك پروتئين ممانعت کننده سیستئین پروتئاز و غیر گلیکوزیدی می‌باشد كه در تمام سلول‌های هسته‌دار بدن انسان توليد مي‌شود. به دلیل اندازه كوچك و بار مثبتی که دارد به سادگی از گلومرول ها فيلتر می‌گردد.Cystatin-C ممکن است ارزیابی دقیق‌تری از GFR در بیماران مسن، افراد با وزن بسیار زیاد و یا دچار سوء تغذیه نسبت به کراتینین فراهم آورد. این تست نیاز به داده‌های ژنتیکی بیمار ندارد و می‌تواند برای بیمارانی که این اطلاعات را در دسترس ندارند استفاده شود.

تست مس

هدف از انجام این آزمایش، اندازه‌گیری مقدار مس در خون، ادرار یا بافت کبد می‌باشد. مس یک ماده معدنی ضروری برای بدن انسان است و در ساختمان برخی از آنزیم‌ها وجود دارد. این دسته از آنزیم‌ها در تولید انرژی در سطح سلولی، تولید ملانین، تنظیم فعالیت‌های مغز و دستگاه عصبی، تنظیم متابولیسم آهن و تولید بافت پیوندی نقش دارند.

تست پتاسیم (K)

این آزمایش مقدار پتاسیم موجود در خون را اندازه‌گیری می‌‌کند. پتاسیم برای سوخت و ساز و عملکرد عضلات، عنصری بسیار ضروری می‌باشد. پتاسیم و سایر الکترولیت ‌ها به تنظیم تحریک انقباض عضلانی، مایعات سلولی و سرم پلاسما و حفظ اسیدیته‌ی بدن در محدوده‌ی نرمال کمک می‌کنند. سطوح پتاسیم کمتر از 3 mEq/L همراه با علائم مشخص عصبی و عضلانی نشان دهنده یک درجه بحرانی از تخلیه داخل سلولی پتاسیم می‌باشد. سطوح پتاسیم کمتر از 2/5 mEq/L به طور بالقوه تهدید کننده حیات فرد می‌باشد.

آزمایش سدیم (Na)

از این تست جهت تعیین غلظت ‌غیرطبیعی سدیم خون بدن مانند کاهش سدیم خون و یا افزایش سدیم استفاده می‌شود. در چکاپ‌های معمولی سلامت، این آزمایش بیشتر به‌عنوان بخشی از پانل الکترولیت و یا پانل الکترولیت پایه انجام می‌‌گیرد. سدیم در تمام مایعات بدن انسان پیدا می‌شود و برای عملکرد طبیعی بدن ازجمله عملکرد عضلات و اعصاب بسیار ضروری می‌باشد.

آزمایش سرب خون (Pb)

سطح سرب خون جهت تعيين مواجهه اخير با سرب اندازه گيري مي‌گردد. اطفال در خطر بالاتري جهت مسموميت با سرب هستند زیرا ممكن است تا ۵۰٪ از سرب دريافت شده از رژيم غذايي را جذب نمایند و همچنين احتمال بيشتري را جهت مواجهه با سرب دارند.

آزمایش روی (Zn)

روی، یک ماده معدنی کمیاب و اصلی می‌باشد که بعد از آهن بیشترین میزان را در بدن انسان داراست. روی به طور عمده درماهیچه‌های بدن ذخیره می‌شود، اما در پوست، گلبول های سفید و قرمز، کلیه‌ها، کبد، پانکراس، پرده شبکیه چشم و استخوان‌ها نیز یافت می‌شود.Zn بالا در ادرار اما پایین در سرم ممکن است همراه با سیروز کبدی، بیماری نئوپلاستیک یا افزایش کاتابولیسم نیز دیده شود. غلظت پایین روی در ادرار و سرم نیز ممکن است به دلیل فقدان روی در مواد غذایی یا از دست دادن از طریق ترشحات در بیماران با سوختگی رایج و با آسیب در دستگاه گوارش ایجاد شود.

آزمایش تروپونین

تروپونین‌ها پروتئین موجود در فیبرهای عضلانی، اسکلتی و قلب انسان می‌باشند که باعث انقباض ماهیچه‌ای در بدن انسان می‌شوند. آزمایش تروپونین، سطوح تروپونین خاص قلب را در خون سنجش میکند تا به تشخیص آسیب‌های قلبی کمک کند. اندازه‌گیری مقدار تروپونین I یا تروپونین T در خون می‌تواند به شناسایی افرادی که آسیب قلبی را تجربه کرده‌اند کمک کند. تروپونین معمولا در مقدار بسیار کم و غیر قابل اندازه‌گیری در خون بدن انسان وجود دارد. هنگامی که به سلول‌های عضلانی قلب آسیبی وارد می‌شود، تروپونین وارد خون شده و در زمان آسیب‌های شدید قلبی، مقدار آن به شدت در خون افزایش می‌یابد.

تست اسید فسفاتاز پروستاتی (PAP)

این آزمایش جهت تشخیص سرطان‌های متاستاتیک پروستات به کار می‌رود و در بررسی شیوه جواب‌دهی به درمان، کارآیی دارد. آنزیم اسید فسفاتاز در بافت‌های مختلف بدن به شکل گسترده‌ای منتشر شده است، از جمله؛ استخوان، پلاکت‌ها، کبد، طحال، کلیه و گلبول‌های قرمز خون.

تست آلبومین

آلبومین پروتئینی است که توسط کبد ساخته شده و بافت‌های بدن را تغذیه می‌کند و از نشت مایعات و محلول‌ها از رگ‌های خونی جلوگیری نموده، و در انتقال ویتامین‌ها، هورمون‌ها، داروها و موادی مثل کلسیم به تمام بدن نقش دارند. تست آلبومین می‌تواند به عنوان بخشی از پنل کبدی جهت سنجش عملکرد کبدی یا همراه با تست‌ کراتینین، نیتروژن اوره ی خون یا پانل کلیوی جهت بررسی و ارزیابی عملکرد کلیه‌ها درخواست داده شود.

آزمایش پروتئین توتال (PT)

تست بررسی پروتئین تام پلاسما جهت بررسی نسبت آلبومین به گلوبولین کاربرد دارد. پروتئین‌ها از اجزای مهم خون در بدن بوده که برای تمام بافت‌ها و سلول‌های بدن انسان یک ماده حیاتی محسوب می‌شود.اینآزمایش در موارد کاهش وزن زیاد و بی‌سابقه، علائمی مبنی بر بیماری کبدی و کلیوی و شرایطی نظیر ادم درخواست می‌گردد.

آزمایش کلسترول لیپوپروتئین با وزن مولکولی بالا

ليپوپروتئين‌ها به طور عمده به ۴ دسته تقسيم می‌شوند: ليپوپروتئين‌های با چگالی پايين (LDL)، با چگالی بسيار پايين (VLDL)، با چگالی بالا(HDL) و شيلوميكرون‌ها. HDL وظیفه برداشتن كلسترول از بافت‌ها را برعهده دارد. HDLبالا بر خلافLDL عمل حفاظت و پيشگيري را از طريق برداشتن كلسترول از بافت‌های بدن بر عهده داشته و در واقع بالا بودن HDL سبب كاهش خطر ابتلا به بيماری های كرونر قلبی و عروقی می‌شود، در صورتی که پايين بودن سطح HDL حتی درصورت نرمال بودن كلسترول سبب افزايش خطر ابتلا به بيماری‌های‌ ذکر شده می‌گردد.

آزمایش لیتیم (Li)

لیتیم از داروهایی می‌باشد که برای درمان اختلال دوقطبی تجویز می‌گردد و تثبیت‌کننده‌ی خلق و خوی شخص بیمار است. این دارو اثری آهسته داشته و امکان دارد چندین هفته طول بکشد تا اثرات آن در فرد بیمار مشاهده شود.

آزمایش کلسترول لیپوپروتئین با وزن مولکولی پایین

از LDL بیشتر به عنوان کلسترول بد اسم برده می‌شود، زیرا بیشتر رسوب کلسترول در شریان‌های مربوط به LDL بوده و می‌تواند باعث حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی شود. افرادی که دارای سطوح بالای کلسترول خوب یا HDL می‌باشند، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در آن ها کمتر می‌باشد. HDL حمل کننده‌ی چربی‌های مضر،LDL و تری گلیسرید به کبد است و کبد هم با شکستن LDL ، آن را به صفرا تبدیل نموده و از بدن حذف می‌نماید. از این تست به عنوان بخشی از پروفایل لیپیدی جهت بررسی میزان خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی استفاده می‌شود.

آنالیز و کشت مایع مغزی نخاعی (CSF)

این آزمایش شامل ارزیابی وجود باکتری، خون و سلول‌های بدخیم و همچنین تعیین کمی مقدار گلوکز و پروتئین می‌باشد. همچنین به رنگ CSF توجه می شود و انواعی از سایر آزمایش‌ها مانند آزمایش سرولوژی از نظر سیفلیس نیز انجام می‌گیرد.

آیا مایل به اطلاع از مطالب جدید هستید؟