0713-6263962 شیراز، قصر دشت، بین کوچه ۵۳ و ۵۵
En Ar
پتروبرق جنوب ایرانیان مانا
آزمایش کراتینین چیست؟ آزمایش کراتینین چیست؟

درباره آزمایش کراتینین خون چه می‌دانید؟

۰۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۶/۳۰
آزمایش‌ها
شماره خبر: -۳۲۶۱۳۲۶

آزمایش کراتینین برای برخی بیماران یا افراد مشکوک به بیماری کلیوی انجام می‌شود.

هنگام مشاهده‌ی علائم غیر نرمال و ناخوشایند در بدن انسان، اولین کار درست، مراجعه به پزشک است. پزشکان معالج، پس از معاینه و بررسی علائم بالینی فرد، در صورت مشاهده بیماری یا اختلال خاصی مشکوک شود، انجام آزمایشاتی را برای فرد تجویز می‌نماید. یکی ازاین تست‌ها، آزمایش کراتینین می‌تواند باشد که برای بعضی افراد مشکوک به بیماری کلیوی توصیه می‌شود. اما با اینحال آزمایش کراتینین چیست و میزان نرمال کراتینین در خون چگونه سنجیده می‌شود؟ این سوالی است که در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد.

آزمایش کراتینین چیست؟

کراتین (Creatinine) در واقع نام یک نوع پروتئین است که در تامین انرژی و سوخت‌وساز ماهیچه‌های بدن به کار گرفته می‌شود. این نوع پروتئین در اثر فرایندهای متابولیسم سلول‌های ماهیچه‌ ساخته می‌شود که به عنوان ماده‌ی دفعی به درون خون بدن وارد می‌شود.

از آنجا که کلیه‌های بدن انسان مسئول پالایش و تصفیه خون هستند، وظیفه دارند کراتینین‌ها را از جریان خون جذب و گردآوری کرده و سپس در انتها وارد جریان ادرار کنند. البته لازم است بدانید کلیه‌ها تنها عامل جذب و دفع کراتینین در خون هستند در نتیجه اگر بتوانیم میزان کراتینین موجود در خون انسان را محاسبه کنیم سپس و با حد نرمال آن مقایسه نماییم، می‌توانیم بفهمیم که کلیه‌ها تا چه اندازه به درستی کار می‌کنند.

پس می‌توان نتیجه گرفت اگریکی از کلیه‌ها نیز مشکل پیدا کرده باشد. یا به هر دلیل از بدن خارج شده باشد، سطح کراتینین در خون فرد از سطح نرمال افزایش می‌یابد. البته در افرادی مثل ورزشگاران که حجم بازوها و عضلات بیشتری دارند، کراتینین بیشتری را در بدن انتظار داریم.

در هر ضورت میزان کراتینین خون را می‌توان هم به وسیله‌ی آزمایش خون، و هم به طریق بررسی ادرار شخص در یک ۲۴ ساعت، اندازه گرفت و نتیجه را مشخص کرد.

آزمایش کراتینین به چه معناست؟

بنابر آنچه گفته شد، تست میزان کراتینین در خون می‌تواند معیاری با دقت بالا از عملکرد درست کلیه‌ها یا برعکس، نشانه‌ی نارسایی آن‌ باشد. میزان طبیعی کراتینین در آقایان بین ۰.۷ تا ۱.۳ و در خانم‌ها نیز حدود ۰.۶ تا ۱.۱ میلی‌گرم در دسی‌لیتر ذکر می‌شود.

اگر میزان کراتینین‌ اندازه‌گیری شده درآزمایش ات، عدد بالایی باشد، و البته با در نظر گرفتن حجم ماهیچه‌های بدن هر فرد، ممکن است انجام دیالیز ضروری تشخیص داده شود.

تفسیر میزان بالای کراتینین

اگرچه پایین بودن مقدار کراتینین در خون بدن انسان به ندرت اتفاق می‌افتد و معمولا هم جای نگرانی ندارد اما بالا بودن میزان آن می‌تواند نشانه‌ی خوبی نباشد. عواملی از جمله انسداد دستگاه ادرار، مشکلات کلیه و پروستات، بعضی داروها و کم‌ابی و همچنین کاهش جریان خون می‌تواند از علل سطح بالای کراتینین باشد.

تفسیر میزان پایین کراتینین

همانطور که گفتیم پایین بودن مقدار کراتینین معمولا هم جای نگرانی ندارد و از عوامل مهم آن می‌توان به حجم کم عضلات، بارداری و یا کاهش وزن شدید اشاره کرد.

شما همیشه می‌توانید با اطمینان بسیار بالا آزمایش خون برای سنجش کراتینین را در آزمایشگاه دکتر فرهمند شیراز انجام دهید. این آزمایشگاه  پاتالوژی با بهره‌گیری از امکانات پیشرفته و متخصصان با تجربه، آزمایشات متنوعی را در حوزه‌ی پاتولوژی و تشخیص طبی تخصصی و فوق تخصصی انجام می‌دهد.

نظرات

هنوز نظری ثبت نشده است. اولین باشید!

آیا مایل به اطلاع از مطالب جدید هستید؟